Välkommen till Bildkompassen

Bildkompassen hälsar Dig välkommen, och vad kan vara bättre än ett första blogginlägg med några rader kring varandets betydelse för görandet?

 

En människa har många dimensioner av existens i sig, varandets dimension är en av dem. Jag tänker att varandet är en av ursprungsnyanserna i vad det innebär att vara människa, något som vi har med oss sedan födseln. Att vara aktiv och göra saker är en dimension vi använder oss av för att må bra. Att aktivitet är en hälsokälla är det ingen tvekan om, vi mår bra av att göra det vi tycker om och vi behöver göra vissa saker för hälsan, ex äta, sova, vila, röra på oss. Det finns naturligtvis en mängd ingångar som avgör varför vi gör det vi gör, men det ska jag inte skriva om här. Däremot vill jag belysa varandets betydelse under tiden vi gör någonting och vikten av utrymme för varandet i mellanrummen.

 

Varandet är hela tiden en del av oss, men ibland är vi själva inte i kontakt med varandet. När vi gör någonting och har kontakt med oss själva så har vi även kontakt med varandet och riskerar inte att uppslukas av våra sysslor när vi utför dem. Det handlar många gånger om att känna efter vilken mängd som är rimligt att utföra, vilken omfattning som är hälsosamt innan vi bränner mer krut än nödvändigt, och att agera efter det. Ibland handlar det även om att sätta gränser för att helt enkelt avstå att göra det vi inte mår bra av. Varandet berättar för oss vilka gränser vi mår bra av att sätta.

 

Återhämtningsstunder och stunder av att bara vara, vad är det egentligen? Jag tänker att här är det nuets närvaroupplevelser som guidar oss och här är det varandet i oss som får en ledarposition. Här låter vi andetagen och avkopplingen förbli den del av oss själva som får förtur istället för stress och prestation. Det är viktigt att bara vara ibland, och att bara vara behöver tid och utrymme för att det ska bli möjligt. Att lyssna på kropps-själsliga signaler kring vad vi mår bra av kräver tid och eftertanke när det inte är en automatiserad handling i livet. Att bara vara är en aktivitet i sig.

 

Bildterapi är en aktivitet och terapiform där du kan upptäcka dina behov av att använda varandet i ökad omfattning, ta hand om dig själv och hitta må bra strategier att värna om för eget välbefinnande. Bildterapi och din egen reflektion kring bilden är en möjlighet att lyssna på din egen kunskap om dig själv och dina behov.

 DSC_2355

Det är december månad, och snart är julen här. Låt mörkret som finns utanför huset bjuda in till stillhet och eftertanke, att tända ett ljus och att bara vara.  

Anna Karin

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.