Klotterbild-vad är det?

 

 

Bildterapi handlar inte om att måla vackra bilder utan om att låta prestationerna vila, leken och nyfikenheten föra processen framåt i skapandet. Inom bildterapi finns begreppet ”Klotterbild”, vilket är ett sätt att måla på som uppmuntrar både lek och nyfikenhet i att utforska rörelser, färg, form och innehåll. Bilden reflekteras sedan kring i dialog med bildterapeuten, tankar och känslor får möjlighet att uttryckas med ord.

Exempel på hur det inledningsvis kan gå till i bildterapi med klotterbild som tema.

 

  1. Låt vänster och höger hand välja en krita vardera och vilken färg som vardera krita ska ha
  2. Stå framför ett papper som monterats på en vägg, blunda, lek och utforska de rörelser som armarna får lust med.
  3. Låt kritorna föras över papperet med hjälp av armens rörelser och bilda ett uttryck, ett klotter.
  4. När övningen är klar, är det dags att öppna ögonen igen och få fler instruktioner av bildterapeuten så att en reflekterande dialog kring det som gjorts och det som blev kan ta plats.   
 Halveradklotterbildklar

 

Min erfarenhet av att som bildterapeut ha använt klotterbilder som tema i bildterapi är att det inbjuder till att låta tanken om att prestera vila. Kroppens egen inneboende kunskap och lust att vilja uttrycka sig, blir ett medel att använda för att låta tankar och känslor synliggöras och på så sätt få möjlighet till struktur, självförståelse, och en möjlighet att återta kontroll om det som varit svårt att uttrycka och kanske även få en bild av det man inte visste fanns.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.