Katten Gustav -när livets goda tar över?

 

Kommer du ihåg Katten Gustav som brukade somna i matskålen? Jag garvade stort när jag såg dom bilderna eftersom han tyckte så mycket om mat och att somna i matskålen måste ju ha varit perfekt för den katten. Mat, vila, motion, ja de två förstnämnda var väl något Katten Gustav var väldigt vältränad i men själva motions- och rörelsedelen såg desto blekare ut. Jag har många gånger studerat katter och förundrats.

Grannkatten kommer dagligen och sätter sig framför vår nyponhäck. Den fångar sällan något men hör antagligen ljud från tänkta byten i häcken. Kanske är det för stickigt att kasta sig in i häcken och jaga, eller känner den att den vill avvakta fångstceremonin tills något byte eventuellt blir synligt och enkelt att fånga. Jag tror aldrig jag har sett några möss eller råttor vid nyponhäcken så kanske är det inte ens möjligt att fånga något där och det vet katten.

Ljud och doft från något som finns längre ner i jorden kanske lockar katten att återkomma dagligen för att liksom se till så att allt är som det ska. En katt går liksom människan enklaste vägen, en katt som blivit van att andra jagar maten och ställer fram den behöver inte röra på sig nämnvärt och hitta råbiffen själv. 

Människan har sedan urminnes tider tillhört jägare och -samlar samhällen som sedan utvecklades till jordbrukssamhällen och i dag har valet av jaktmarker förändrats totalt, samhällsbilden ser helt annorlunda ut. Besök på matvaruhus och att till och med få maten hemlevererad tillhör dagens sätt att skaffa fram mat vilket gör att en naturlig del av rörelse i skog och mark för att skaffa föda har försvunnit. 
Stillasittande arbeten, stress för att hinna med sysslor, prestera och leverera, multisysslande bidrar till minskad tid, ork och lust till att röra sig efter arbetsdagens slut. Ja det är ett faktum att dagens och veckans utmaningar har förändrats med ett helt annat utseende och innehåll än de som människan var van vid i tidernas begynnelse
Jag menar inte att vi alla ska ut i skogen för att samla växter, bär, rötter, bark och sedan förvara och äta men kanske är det värt att ta sig en liten funderare över hur vi på ett naturligt sätt kan få till det så att både mat, rörelse och sömn blir till stabila hälsobringande pelare i våra liv. Åh andra sidan är det ditt val, fortsätta som Katten Gustav eller må hållbart bra!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.