Det där med livets konst och konsten att leva

Det där med livets konst och konsten att leva, vad handlar det om egentligen? Hur många av er som jobbar har fått frågan efter semestern, har du haft det bra i sommar? Du svarade antagligen något i stil med, ja det har varit jättebra, jätteskönt, jag har verkligen kopplat av. Kanske en halvsanning eller kanske helt sant, vad vet jag, men vad är det som gör att vi upplever att det har varit en bra semester eller inte? Många av oss tänker att frånvaro av arbete och krav hjälper till i sig och att vädrets karaktär har betydelse. Någon sa att vi som har årstider att längta till eller kanske längta ifrån, hoppas ofta innerligen att det där med vädret på sommarens semester ska vara på topp. Men är det verkligen så enkelt att det bara handlar om vädret? Jag tror inte det och jag tror inte heller att det handlar om det där rea-klippet på någon galleria, den där maten som var så god på den där restaurangen som bara dök upp som världens mysigaste ställe, eller om den där loppisen som visade sig vara ett riktigt klipp för den som samlar på badlakan. Nej, jag tror att det handlar om helt andra saker. 

DSC_3886

I stunden är det kanske sådana händelser som berör, men vad är det som händer inom oss när vi upplever dem? Vad är det för känsla som vi berörs av och värdesätter och som antagligen bidrar till den där upplevelsen av en bra semester? Finns det möjlighet att odla och uppleva sådana känslor oftare utan flygresor runt halva jordklotet, och kanske även innan nästa sommar uppleva dem, ja kanske redan i nästa stund. Hur gör man det i så fall det? Jag lyssnade nyligen på Tankar om dagen och fyra minuters kloka ord  av Mats Caldeborg, konstnär –Jag tror på det lilla , som handlade om enkelheten och vad det där med enkelhet kan handla om för oss i ett större perspektiv.

DSC_4869

Efter att ha lyssnat på honom tänker jag att om vi tänker att varje liten del är en helhet i sig, då blir varje liten del någonting stort och kan bli viktigt. Att kunna uppskatta mellanrummet mellan koppen på bordet och fönsterkarmen, att känna doften av en bulle och försvinna in i dig själv på ett för ögonblicket skirt och förtrollande sätt och bara lugnt andas in och andas ut och kanske minnas tillbaka på bullar som doftat gott i köket där hemma någon gång för länge sen. Jag är helt säker på att tempot i våra liv har nytta av att inte vara alltför högt, en personlig farthållare vore antagligen någonting bra att skaffa och utveckla för att kunna nosa i sig det där som göms mellan raderna i ett samtal, mellan tuggorna och mellan vingspetsarnas vingslag och andetag, ett efter ett, där uppe på himlen där fåglarna flyger runt utan vetskap och inget intresse alls för extraprisets eventuella betydelse för matlusten. Som barn hade vi en annan tidsupplevelse och att återuppta den upplevelsens dignitet för våra upplevelser tror jag är en nyckel att putsa på mellan varven så att den inte rostar eller tappas bort.

088

Ja det där med vad en bra semester innebär, tror jag handlar om att stanna upp ett tag, känna efter i hjärtat och fråga hjärtat vad det är som har betydelse för oss eller inte. Det finns inget facit, för det finns så många hjärtan och det finns så många personliga upplevelser, det gäller ju bara för oss att vara i ögonblickets vila tillräckligt länge för att börja ana förståelsen kring att just den där klunken vin inte bara har med själva vinet att göra, utan just den där detaljen av att kunna stanna kvar en stund i doften, smaken, att sitta ner en stund och att kanske samtidigt känna vilan i att sitta där på stenen och plaska runt med fötterna i grundvattnets värme. Den närvaron.

Ja det är nog sådana ögonblick och upplevelser som gör att det känns bra att ha semester och som antagligen kan kännas bra i vilket ögonblick som helst. Det vore i alla fall bra om det var så, för om det handlar mer om en känslomässig upplevelse än om själva aktiviteten i sig, så kanske den goda känslan på ett lite enklare och ett mindre krångligt sätt skulle kunna upplevas även till vardags och när som helst, och inte bara under en  sommarsemester på fyra veckor? Då skulle vi ju också kunna skapa oss sådana förutsättningar utan krav på att resa iväg till avlägsna platser och tro att just avståndet hemifrån är det som avgör. Ekologin, miljön skulle samtidigt applådera av förtjusning. Ja om det är den där känslan av att stanna upp och må bra av det lilla och att vi vågar börja uppleva det lillas betydelse för en stor inre frid, ja då börjar vägen till det enkla goda livet få konturer. 

Kanske är det en del av vad livets konst handlar om och att få vardagens sysslor och skeenden att bli till en semesterkänsla året runt. 

One Comment:

  1. I see you don’t monetize bildkompassen.se, don’t waste your traffic, you can earn additional bucks
    every month. There is one good way that brings decent money, you
    can google it: money making by bucksflooder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.