Den viktigaste livsnäringen

 

Väntar du fortfarande på att få höra om hur det var i Krakow?  Du får vänta lite till, jag har en annan sak att berätta om först som känns viktigare.
Den här fantastiska statyn kom jag i kontakt med under ett besök i Botaniska trädgården i Göteborg när jag klev in i Palmhuset. Jag berördes direkt av statyn och kände att det är ju faktiskt det här som livet handlar om.
Anknytning, hud mot hud, att bli berörd, omhändertagen och bekräftad, det som är grundnäringens viktigaste innehåll för att få en så bra start i livet som möjligt. Hjärnan behöver det för att vi ska utvecklas och rustas med ett fungerande affektsystem. Affektsystemet med dess möjligheter att förstå vilka vi är och skilja ut våra egna behov från andras behov och att sätta dom gränser vi behöver för att överleva och vara en autonom individ.
 
Jag skulle önska att vi så småningom kunde hitta andra ordval för att prata om helhet när det gällde människan på ett mer helt sätt där uttrycket kropp och själ fick heta något annat. Kropp och själ, ett oskiljaktigt par i symbios, ja kanske skulle det bättre kunna heta Kroppssjälen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.