Chief of command

Chief of command

Egentligen känns det ganska futtigt att skriva om ämnen som handlar om att vara i nuet, hela sig själv osv, när det händer så många tragiska saker i världen. Inte desto mindre viktigt är det hur som helst att se till sig själv, den egna basen och fortsätta utveckla goda aspekter av liv och hälsa. Jag tänker att allt hänger ihop och att vårt eget helande ger ringar på vattnet till andra och omgivningen i stort.

Det där med att vara här och nu, vad är det och hur kan vi bli mer medvetna om vikten av att utveckla den nyansen i oss för att hitta balans i tillvaron. Först och främst så finns det ju ingen möjlighet att vara någon annanstans än här och nu, igår var ju i går och morgondagen har inte börjat än, så rent praktiskt fysiskt är vi där vi är – här och nu.

Men vad är det som gör det så krångligt då? Jo, vi ingår i olika system av händelser, olika grupper av människor, aktiviteter, vilket gör att vi i relation med andra/ annat formar en relation, en dialog och ett energiutbyte. Här finns det en utmaning för oss att  bibehålla grundpositionen av att vara i kontakt med oss själva och lyssna till våra behov. Gör vi inte det, ökar chansen att den/det vi står i relation till/med kan ta för mycket kraft.  Det där med att vara i kontakt med sig själv, skulle jag vilja säga bidrar till möjligheten att vara i ett här och nu-tillstånd. Meditation, med ex mindfulness-tekniker är ett sätt att öva på att vara i nuet och att vara i observerande kontakt med det pågående inre flödet i oss av tankar, känslor mm och låta yttre händelser etc pågå utan värdering vilket bidrar till själv-centrering. Man brukar beskriva det som medveten närvaro.

Det motsatta kan liknas med när vi är i aktiviteter/relationer/händelser som kräver engagemang av oss, och som gör att vi ökar mängden intryck av både det vi vill ha och inte vill ha, vilket bidrar till högre utmaning och vikt av att stå kvar i kontakt i oss själva. Vi är alla unika varelser och har olika saker som gör oss engagerade, vilket gör att vi kan sägas vara intresse-styrda till viss del. Vi kommer alltid att ha stora mängder input att sortera och arkivera eller låta passera helt utan engagemang/värdering, det är omöjligt att engagera sig i allt, en sortering blir nödvändig. Media-kanaler och andra intrycks-kanaler är aktiva hela tiden vilket gör att mängden intryck ökat generellt och kanske är det någonting vi inte ens tänker på att tona ner, eller helt stänga av.

Det är helt uppenbart att hjärnan och hela vår existens ibland behöver avbrott från att ta in och sortera alla intryck och vad det är som gör att vi har svårt för att stoppa vårt engagemang är en helt annan historia. Vi har en viss mängd energi att använda oss av och vi känner alla till vad som händer när vi någon gång överskridit den och ibland verkar det som att vi har större tendens till det än andra gånger. Att klara detta innebär att ha förmåga att prioritera, känna efter vad vi behöver och inte behöver, att sätta gränser, att vara mer ödmjuka mot oss själva, ta hand om oss, ja helt enkelt låta självomsorg få en prioriterad plats i livet och bli till en öppen daglig kanal. Att ibland ge sig tid till mellanrum, avbrott och självreflektion, ökar förutsättningen att ta ställning till gränser och till sist bli säkrare över val både i stort och i smått. Vi kan behöva öva lite på detta om det inte redan ingår i vår självomsorgs-repertoar, för att sedan få det som en integrerad del i oss själva.

 

DSC_3529-PANOredigerad till sida

Vi har alltid oss själva med oss, vilket innebär att vi alltid kan stanna upp och lyssna på vår egen inre röst om hur vi mår och vad vi behöver.

Du kan börja – här och nu! Bli din egen Chief of command!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.