Bildterapi och ekologi

 

Bildterapi och ekologi  – finns det ett samband?                                                                                                                

Jag vill dela med mig av några rader att fundera över kring det .

När jag jobbar som bildterapeut ser mig som en miljöarbetare. Fokus i bildterapirummet är i första hand på den inre miljön som med hjälp av färger och former får möjlighet att beskrivas, uttryckas och bli till ett externaliserat färgsatt uttryck, och som i nästa steg blir möjligt att reflektera kring. Att må bra i sitt inre är ett sätt att närma sig hållbar samklang med den yttre miljön inklusive interaktion med andra människor. Jag menar därför att det ekologiska miljöarbetet i dag har en start så väl i de yttre miljöerna i naturen, samhället som i vår inre mänskliga miljö.

 

bild20 

 

Jag tänker att en viktig del för att komma dit, är det där med självomsorg på olika sätt, och att det finns ett ekologiskt hälsovärde av att stanna upp och fundera över hur vi använder oss av vår tid.
Hur tar vi tillvara på vardagsögonblickens möjligheter och vad tycker vi om att stanna upp ibland, skapa tomrum i både almanacka, görande och prestation. Det där perfekta livet vi vill ha någonstans i framtiden när vi gått i pension, illusionen om att vi då ska ta hand om oss, få tid till avkoppling, vad händer om vi skapar det redan nu?

Jag är övertygad om att vi har en betydligt större förutsättning att få en permanent förändring av våra hälsovanor och i vårt mående om vi redan i dag avsätter tid till den förändring vi tror att vi ska ta tag i betydligt senare när vi närmar oss pension. Kanske arbetar vi av olika skäl inte i dag, valet är detsamma, att redan i dag börja se över vilka förändringsmöjligheter som vi har för att påverka vår hälsa på ett hållbart sätt och känns oss nöjda med livet.

Hur tänker jag kring det där med den yttre miljön då, hållbarheten, ekologin.

 

bild19 

Jo jag tror att det finns en vilja i dag hos många att bli mer aktivt miljömedvetet agerande i handling i vardagen, men hur komma dit? Vi vet mer än väl vad vi både skulle vilja förändra och vad som vore bra att förändra, men vägen dit är inte enkel när andra automatiserade vanor står i vägen och bildar vardag.

Små enkla mål/steg är många gånger en start för att nå en större förändring. I det här fallet skulle det kunna vara att ex släcka taklampor i rum som ingen är i, minska datoranvändandet en timme per dag, källsortera mjölkförpackningar mm. Jag tror det är bra med avgränsade mål för att underlätta en förändring och jag är övertygad om att om viljan finns att göra en förändring så går den att genomföra. Jag har funderat länge och tänker att det här är någonting som skulle kunna ske i grupp, gruppens stöd för att själv genomföra enkla förändringssteg.

 20130921_111650

 

Bildterapi och bildarbete skulle kunna ingå för att skapa målbilder med färger och former, måla situationen och  känslan som vill uppnås efter genomförd förändring  för att lättare manifestera målet. 
Är det här någonting du skulle vara intresserad av? Kanske ingår du i en grupp, där ni tillsammans skulle vilja öka antalet miljömedvetna handlingar per dag, vecka, månad, år?
DSC_4465 

Bildkompassen värnar om en hälsosam inre och yttre miljö.

Tveka inte, hör av dig!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.