Bildkompassens julkåseri

Midvinternattens köld är hård stjärnorna glittra och glimma. Ja så börjar Viktor Rydbergs ”Tomten”. Men ute är det inte så kallt, det är återigen en jul med milda temperaturer, knappt någon snö alls och slaskigt väder hör till det vanliga. Jag funderar lite grann och tänker att även om det nu är ovanligt varmt ute för årstiden, så finns det ju en insida och det är nog inom fler än en av oss, en köld som gnager och smärtar just nu.
Julen är en tid då kraven på att leva upp till gamla traditioner ställs på sin spets. Travar med olika måsten ligger som ett pärlband framför oss och glimmar till med sina vanor som egentligen bara görs för görandets skull, ingen reflektion mer än att det har ju alltid varit så. Jag säger inte att det är fel med traditioner och att behålla dem som ger julen den rätta kryddan och doften, men kanske är det värt att fundera lite över om vissa ingredienser av det vi kallar jul har haft bäst före datum sedan länge och skulle må bäst av att utgå.

 

 nyårsbild2
Miljömöjligheten, flyktingmöjligheten och familjemöjligheten. Ja det finns olika möjligheter för oss att lära av det som pågår i samhället just nu på olika sätt för att nyansera vår jul och låta den omtalade jule-friden bo i vardagsrummet istället för att banka sig blodig och inte nå in i varken farstu eller mänskligt hjärta. Sen pratas det mycket om att njuta, vad är att njuta? Antagligen någonting som är olika för alla, och jag tänker på mellanrumsmöjligheten för att kunna njuta, att vara i det som är och ta det lugnt.
 DSC_3529

När jag blickar ut över åkern som knappt är snötäckt (bilden du ser är fotad av mig förra året), är jag trots allt positiv, för jag tror på människans vilja att göra gott för sig själv och för sina medmänniskor. Jag tänker hoppfullt tanken att det nog är så att rörelsen i människornas hjärtan med alla färgerna och formerna det innebär, fortsätter att vara vägvisare fram till det som är viktigt…. sen är det upp till oss själva att lyssna och agera efter det. Det blir ju en jul oavsett antal julstjärnor, kakburkar eller klappar under granen, ja det blir ju en jul trots allt utan allt. Men vänta nu lite….. Kalle Anka då? Nämen där går väl gränsen för vad som måste vara med!!… och ingen jul utan skinka, stilton-ost, sill, gravad lax, knäck, tomtegröt, lutfisk…..  Ja det blir en jul trots allt utan allt, men frågan är väl då vad som är årets allt.

 En fridfull jul önskar Anna Karin och Bildkompassen
 DSC_3486
 och avslutar med några ord om bildterapi
 

Bildterapi har ingenting med bildtolkning att göra, den som möjligen vet vad bilden handlar om är den som har målat bilden

Du behöver inte kunna måla för att gå i bildterapi, det handlar mer om att leka än om att prestera vackra bilder

Bildterapi är en metod där bildskapande med konstmaterial och bilddialog ingår i en terapeutisk situation tillsammans med utbildad bildterapi. 

Materialet har en viktig terapeutisk betydelse i bildterapi, att beröras och sinnesstimuleras och att själv välja vilket material som ska användas är läkande. Hit räknas även valet av färgnyans. Det är därför viktigt att det finns gott om material att välja bland för den som går i bildterapi

Bildterapi kan användas i stressreducerande syfte. 

Ett vanligt tema i bildterapi är att måla en klotterbild. Det går till så att du får ha en krita i varje hand, blunda och ta ut rörelser med armarna, låta kritorna röra sig över ett papper som du har spänt upp på väggen framför dig. 

Bildterapi är bra när orden inte räcker till, eller begränsar, eller när man inte orkar berätta om det som man vill uttrycka. 

Bildterapi används ofta för att underlätta utveckling och nyansering av affekter 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.